جوشکاری مقاومتی چیست

📖 زمان مطالعه : ۷ دقیقه ⏲️

در جوشکاری مقاومتی اتصال به وسیله مقاومتی که مواد در برابر عبور جریان الکتریسیته خواهند داشت، صورت می گیرد که طی این مقاومت، گرمایی به صورت موضعی ایجاد می شود و تجهیزات با وارد کردن فشار موجب ایجاد اتصال خواهند شد. جوش مقاومتی انواعی دارد که هر کدام کاربردهایی دارند. در این مقاله نیز به بررسی اطلاعاتی درباره جوشکاری مقاومتی خواهیم پرداخت تا آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید و با مزایا و معایب این روش آگاه شوید .

جوشکاری مقاومتی

جوشکاری مقاومتی مختصر جوشکاری مقاومتی الکتریکی می باشد و جریان الکتریسیته ای که از مواد عبور می کند، تحت تاثیر شکل سطح مقطع الکترود، نوع و ضخامت قطعه و هم چنین  شدت جریان عبوری خواهد بود. گرمایی که مقاومت الکتریکی بالاتر در فصل مشترک قطعات ایجاد می کند، موجب می شود دمای قطعات بالاتر برود. وقتی دمای این قطعات به حد خاصی رسید، فشاری که برای اتصال لازم است ایجاد خواهد شد. از آنجا که در این روش، ذوب شدن ممکن است رخ دهد و یا این که این اتفاق نیفتد، آن را در دسته جوشکاری ذوبی و یا حالت جامد قرار می دهند. بعد از عبور جریان از فلز با توجه به حرارتی که ایجاد می شود،  قسمتی از سطح دکمه جوش ممکن است ذوب شود و یا حالت خمیری پیدا کند. در هر یک از این حالت ها با وارد کردن فشار مناسب می توان اتصال را انجام داد. در برخی از خطوط تولید خودرو ممکن است شاهد ترشحات جوش باشیم که دلیلش این است که فلز پایه ذوب شده و‌ با فشار به اطراف پخش شده است.

کاربرد جوشکاری مقاومتی 

جوش مقاومتی با توجه به روشی که انجام می شود کاربردهای بسیاری دارد. ساخت بدنه خودرو بیشترین جایی است که جوشکاری مقاومتی کاربرد دارد . در بین کلیه فرآیندهای جوشکاری،  نوع مقاومتی در استفاده از  ربات توانسته است  رتبه اول را کسب کند که در شرکت های خودروسازی از این ربات ها به تعداد زیاد وجود دارد. دیگر کاربرد جوش مقاومتی استفاده از آن در مراکز دندانپزشکی و صنایع بسته ‌بندی می باشد. در صورت نیاز به راهنمایی در زمینه جوشکاری مقاومتی و تجهیزات آن با شماره تماس های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید و اطلاعات لازم را از کارشناسان با تجربه ما دریافت نمایید .

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

انواع جوشکاری مقاومتی 

جوشکاری مقاومتی فرآیندی است که انواع مختلفی دارد و هر یک کاربردهای فراوانی دارند. از انواع جوشکاری مقاومتی به جوشکاری مقاومتی نقطه ای، جوشکاری مقاومتی درزی، جوشکاری مقاومتی زائده ای ، جوشکاری مقاومتی فشاری سر به سر و جوشکاری مقاومتی جرقه ای سر به سر می توان اشاره نمود. در این مقاله به توضیح جوشکاری نقطه ای و غلطکی و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.

جوش مقاومتی نقطه ای

جوشکاری نقطه ای یکی از انواع جوشکاری مقاومتی به شمار می آید که در ورق هایی استفاده می شود که ضخامتی به اندازه ۳ تا ۵ میلیمتر  دارند . در این روش در ابتدا یک خال جوش ایجاد می شود که  توسط دو الکترود مسی که مشابه می باشند صورت می گیرد و از جریان متمرکز  و وارد کردن فشار روی قطعه کار ناشی می شود و گرم شدن آنها تا زمانی که به نقطه ذوب برسند، ادامه می یابد و‌ در نهایت دو قطعه با قطع جریان در این نقطه متصل می شوند. شدت جریان، مقدار گرمای تولید شده  و مدت زمانی که برای انتقال جریان نیاز است به جنس و ضخامت قطعه و هم چنین نوع الکترودی که مصرف شده است، بستگی دارد. برای اینکه جوش مناسبی ایجاد شود و قطعه ذوب نشود باید دقت کرد مدت زمانی که جریان از قطعه عبور می کند ، بیشتر از حد لازم نباشد.

در صورت نیاز به خرید تجهیزات جوشکاری و دستگاه های مورد نیاز در هر ساعتی از شبانه روز با کارشناسان مجموعه ارتباط برقرار کنید تا راهنمایی های لازم را برای خرید انجام دهند. کاربرد جوشکاری نقطه ای از آنجا که ورق هایی با جنس های مختلف را جوش می دهند، بسیار زیاد است.  در صنعت خودرو و جوش دادن ورق های بدنه خودرو بیشترین کاربرد را در جوشکاری نقطه ای دارد. سطل های آهنی و آلیاژهای آلومینیوم با این روش جوش داده می شوند. از آنجا که در این روش از ربات های جوشکاری در خط تولید و مونتاژ  استفاده می شود و دستگاه های مقاومتی را می توان اتوماتیک نمود، کاربرد آن افزایش پیدا کرده است. چسباندن چسب های فلزی  و کلینیک های دندانپزشکی دیگر موارد استفاده از این نوع جوشکاری می باشند.

جوش مقاومتی غلطکی

جوشکاری غلطکی از برخی لحاظ به جوشکاری نقطه ای شبیه است  ولی با آن تفاوت نیز دارد و آن داشتن غلطک می باشد  . این نوع جوش نیز کاربردهایی دارد و در جوش ورق ها این نوع جوشکاری را می توانیم استفاده کنیم . زمانی که غلطک ها حرکت می کنند ، جریان برق برای اجرای عملیات جوشکاری قطع و سپس وصل می شود و بدین ترتیب عملیات جوشکاری خیلی سریع  انجام می شود. سرعتی که غلطک باید داشته باشد  و زمان چرخه باید به  نحوی باشد که جوش های نقطه ای ایجاد شوند.

تجهیزات جوشکاری از نوع مقاومتی 

طراحی دستگاه های مورد استفاده در جوشکاری مقاومتی به نحوی است که انتقال جریان الکتریکی به فلز پایه با کمترین مقاومت داخلی باشد. بیشترین میزان مقاومت الکتریکی را در الکترودها، قطعات، محل تماس بین قطعات، محل تماس بین الکترود و قطعات خواهیم داشت. سه بخش اصلی را در دستگاه های این نوع جوشکاری داریم که شامل بخش حرارتی یا الکتریکی، فشاری یا مکانیکی و کنترل یا الکترونیکی خواهد بود. جریان و حرارتی که برای جوشکاری لازم می باشد،  توسط بخش الکتریکی فراهم می شود. فشاری که برای اتصال لازم است ، توسط بخش مکانیکی تامین می شود ‌. الکترود ها در این فرآیند قطعات را مثل گیره به خود می گیرند و موجب وارد شدن جریان الکتریکی به آنها خواهند شد. منطقه ای کوچک در سطح تماس قطعات به وسیله این جریان ذوب می شود و الکترود ها به وارد کردن فشار می پردازند و قطعات را بر روی هم نگه می دارند و در نهایت اتصال را برقرار می کنند. کنترل زمان و جریان نیز بر عهده بخش کنترل خواهد بود که دارای دو بخش قدرت و فرمان می باشد.

گروه های اصلی دستگاه های جوش مقاومتی

دستگاه های ایستگاهی و قابل حمل دو گروه اصلی از دستگاه های جوشکاری مقاومتی هستند. در نوع ایستگاهی ،دستگاه ثابت می باشد و قطعه کار متحرک خواهد بود. در نوع قابل حمل دستگاه متحرک‌ می باشد و قطعه کار ثابت خواهد بود. این امکان وجود دارد که دستگاه های ذکر شده به صورت خودکار عمل کنند و یا اینکه متصدی داشته باشند. در جوشکاری مقاومتی پارامترهای اصلی حرارت، فشار و زمان خواهند بود. در صورتیکه شدت جریان کافی باشد، به دلیل ایجاد گرمای مناسب در فلز حالت خمیری ایجاد خواهد شد. تنظیم شدت جریان با استفاده از دستگاه و قسمت کنترل جریان امکان پذیر می باشد. الکترودها زمانیکه جریان از نقطه مورد نظر در قطعه عبور می کند، فشار جوش را ایجاد می کنند و قطعات به صورت ثابتی روی هم نگه داشته می شوند. زمانیکه قطعات حالت خمیری پیدا کنند با قطع جریان جوش رو به رو خواهیم بود  و تحت فشار قرار گرفتن قطعات را با فشار چکشی الکترودها خواهیم داشت. زمانیکه فرایند جوشکاری به اتمام برسد ، فشار از روی الکترود و قطعات برداشته خواهد شد.

مدت زمان لازم برای جوشکاری 

مدت زمانی که برای جوش مقاومتی لازم است ، از مزایای آن به شمار می آید زیرا سرعت بالایی را در عملیات جوش خواهیم داشت و کنترل تمام مراحل آن به راحتی امکان پذیر است . مدت زمان لازم برای جوشکاری مقاومتی تحت تاثیر عوامل مختلفی است . یکی از عواملی که تعیین کننده این زمان می باشد، مدت زمانی است که برای عبور جریان از قطعات نیاز خواهیم داشت که این خود تحت تاثیر میزان جریان عبوری، نوع قطعه و ‌ضخامت آن و شکل سطح مقطع الکترودی که با قطعه مماس می باشد، خواهد بود.

مزایا و معایب جوشکاری از نوع مقاومتی

این جوشکاری سرعت بالایی دارد و عملیات آن به راحتی قابل کنترل است، ضمن اینکه جوش هایی که ایجاد می کند یکنواخت خواهند بود. مقرون به صرفه بودن، تولید بخار به مقدار کم، نیاز نداشتن به مواد پر کننده و اتوماسیون آسان از دیگر مزایای این نوع جوشکاری هستند . در کنار تمام این مزایا؛ این روش معایبی نیز دارد که هزینه بالای تجهیزات، کم بودن ضخامت ورق های جوشکاری شده  و‌ استحکام پایینی است که جوش ها خواهند داشت. بیشترین ضخامتی که ورق های جوشکاری شده می توانند داشته باشند شش میلیمتر خواهد بود.

پارامترهای مهم در کیفیت جوشکاری

کیفیت جوشکاری مقاومتی تحت تاثیر عوامل مختلفی است که ذکر خواهیم کرد . این پارامتر ها شامل خواص فیزیکی قطعات، شکل هندسی الکترودها، نیروی اعمالی برای فشردن دو قطعه به هم، شدت جریانی که برای جوشکاری لازم است، مدت زمان لازم برای فرآیند جوشکاری و مقاومت الکتریکی سطوح خواهد بود. جوشکاری مقاومتی یکی از روش های رایج در جوشکاری الکتریکی است که ترکیبی از زمان، فشار و گرما را در خود دارد.

 

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *