جوشکاری در صنعت کشتی سازی به چه صورت است؟

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

کشتی یک شناور بزرگ است که به منظور حمل بار و ترابرد مسافر بر روی دریاچه، آب های آزاد و رودخانه انجام می شود. انواع کشتی به مانند فله بر، کانتینر بر، نفتکش، جنگی ، بارج و لنج وجود دارد که هر کدام از آنها کاربرد مختص به خود را دارند. یکی از مشاغل سخت و پر درآمد در جهان شغل جوشکاری است که در صنعت های مختلف همچون کشتی سازی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع برای ساخت کشتی به طول معمول از سه روش قوس الکتریکی، جوشکاری گاز و البته اتصال فلزات با پرچ رخ می دهد اما در کشورهای پیشرفته از روش هایی دیگر چون قوس پلاسما و جوشکاری لیزر نیز استفاده می شود. کسانی که به جوشکاری در صنعت کشتی سازی مشغول هستند باید با دقت این کار انجام دهند و حتی نیاز به یادگیری و مهارت هایی برای زمانی است که جوشکاری زیرآب انجام شود.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

انواع روش های جوشکاری در صنعت کشتی سازی

در جوشکاری کشتی سازی منجر به اتصالات محکم و البته ضد آب می شود و نسبت به اتصالاتی که توسط پرچ های تولید انجام می شود بهتر است. اگر قصد ورود به این حرفه را دارید باید پیش از ورود انواع روش های جوشکاری کشتی سازی را بدانید و البته این را هم بدانید که جوشکاری زیر آب خود حرفه ای جدا است که به منظور تعمیر کشتی انجام می شود و خطرات خود را به همراه دارد.

۱- جوش قوس الکتریکی

در این روش با اتصال الکترود جوش به منبع برق باعث ایجاد گرما بین دو فلز و ذوب شدن آنها می شود.

۲- جوشکاری گاز

در این روش تمام باقی مانده فلزات اصلی را با فلز الکترود ذوب شده بر روی اتصالات جوش انجام می دهند. در واقع این فرآیند توسط یک گاز بی خطر انجام می شود و به نسبت روش های دیگر کیفیت جوش بالایی دارد.

۳-جوشکاری مقاوم با پرچ

استفاده از یک پیج یا میخ در فلز طوری که در هر دو طرف متصل شود را جوشکاری مقاوم با پرچ می گویند. در واقع این روش را برای سفت کردن قسمت های پنل عایق اصلی کف کشتی استفاده می کنند و به طور کلی با استفاده از این روش کف پوش ها روی صفحات عرشه خیلی محکم به هم متصل می شوند.

علاوه بر روش های بالا در کشورهای پیشرفته از روش هایی نوین چون قوس پلاسما، جوشکاری لیزر استفاده می شود.

۴-جوشکاری قوس پلاسما در صنعت کشتی سازی

این فرآیند تقریبا شبیه به جوشکاری تیگ است تنها تفاوت آن این است که در آن از الکترودهای پلاسما که استفاده می شود و به جهت افزایش دما به کار برده می شود در کارگاههای ورزق زن نازک استفاد می شود. با ورق های نازک بدنه کشتی را می سازند.

۵-جوشکاری لیزر در صنعت کشتی سازی

این فرآیند به منظور ساخت کشتی جنگی و پیشرفته و البته گاهی اوقات برای ساخت زیردریایی ها استفاده می شود. در روش جوشکاری لیزی نیاز به حداقل گرما است و منبع گرما باید از کریستال های دی اکسیدکربن یا نئودیمیم گارنت آلومینیومی تامین شود.

جوشکاری زیرآب برای تعمیر کشتی

یکی از روش های جوشکاری که بعد از جنگ جهانی دوم رواج پیدا کرد جوشکاری زیرآب است.  در این روش به دو صورت جوشکاری خشک و مرطوب انجام می شود که شرح آن مفصل مفصل است اما به صورت کلی در روش های زیر کاربرد دارد.

  1. تعمیر بخش‌های زیرآب مانند کشتی‌ها، اسکله‌ها و پایه‌های سازه‌های دریایی
  2. نصب سکوهای حفاری نفت
  3. سکوهای استخراج
  4. نصب و تعمیرات خطوط لوله زیرآب
  5. تعمیر بدنه کشتی‌ها
  6. اجرای سازه‌های سنگین مانند خطوط انتقال نفت و گاز

 

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *