پوشش یا روکش الکترود چه نقشی در جوشکاری دارد

📖 زمان مطالعه : ۷ دقیقه ⏲️

در این مقاله قصد داریم که به نقش روکش الکترود در جوشکاری بپردازیم، در صورتی که به دنبال این هستید که در مورد نقش روکش الکترود در جوشکاری اطلاعاتی را به دست بیاورید در این مقاله ما را همراهی کنید. روکش الکترود یا پوشش سیم جوش یکی از اجزای مهم الکترود جوشکاری است که می تواند نقش مهم و تاثیرگذاری را در فرآیند جوشکاری و انجام دقیق آن ایفا کند که در ادامه به آن پرداخته می شود. در ترکیب پوشش های الکترودها مواد و ترکیبات گوناگونی به کار گرفته می شود که هر یک از آنها می تواند با هدف مجزایی به کار گرفته شود که بستگی زیادی به شرایط جوشکاری و نوع جوش دارد.

پوشش یا روکش الکترود و انواع آن

سیم و الکترود جوشکاری سیمی فلزی است که با استفاده از روکشی به نام فلاکس، پوشانده می شود، پوشش و روکش الکترود جوشکاری تنها در یک نوع نیست، بلکه انواع مختلفی از آن وجود دارد که رایج ترین آن ها شامل روکش های ذیل هستند:

الکترود سلولزی: این نوع از الکترودها، دارای پوشش سلولزی هستند، ویژگی مهم این نوع از پوشش این است که سرباره آن به آسانی برداشته می شود و به دلیل این که گرمای قوس آن زیاد است سبب بالا رفتن نفوذ جوش می شود. زمانی که پوشش سلولزی تحت حرارت قرار می گیرد به گازهای هیدروژن و دی اکسید کربن مبدل می شود و نقش حفاظت کننده دارند. در بسیاری از موارد برای این نوع از پوشش ها جریان مستقیم در حین جوشکاری استفاده می شود ولی اگر از یکسوسازها استفاده شود امکان استفاده از جریان متناوب نیز ممکن خواهد بود.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

الکترود روتیلی:  نوعی دیگر از پوشش الکترود های جوشکاری است که در ترکیب آن دی اکسید تیتانیوم وجود دارد، وجود این ماده در سرباره موجب می شود در کنار سایر گازها و مواد موجود در روکش برای حفاظت از حوضچه مناسب باشد. از جمله جوش هایی هستند که از خاصیت مکانیکی خوبی برخوردار هستند. برای فولاد هایی که از کربن کم تری برخوردار هستند در تمامی موقعیت ها قابل استفاده است. در برخی از موارد به این روکش، سلولز نیز افزود می شود که سبب افزایش کارآیی آن می گردد.

الکترود اکسیدی: در ترکیب این نوع از پوشش؛ اکسیدهایی مانند آهن، سیلیکات و منگنز به کار می رود که موجب تولید سرباره اسیدی می گردد. ویژگی این نوع از پوشش های اسیدی این است که امکان استفاده از دو جریان مستقیم و متناوب در آنها وجود دارد. به دلیل این که در این نوع از سیم جوش ها، اکسیژن زیاد است سبب ایجاد جوش با استحکام کمتر می شود. از آنجا که به این روکش ها، برخی از مواد دی اکسید کننده اضافه می گردد موجب تولید جوش اکسید زدایی شده می شود که خاصیت مکانیکی بالا دارد.

الکترودهای قلیایی: یکی دیگر از انواع روکش های الکترود است که ترکیب آن مواد مختلفی از جمله فلوراید کلسیم، کربنات کلسیم، کربنات منیزیم و… به کار رفته است. روش نگهداری این نوع از الکترودها کمی دقت بیشتری را می طلبد و بر همین اساس باید در محیط خشک نگهداری شوند و قبل از مصرف، بازپخت آنها ضروری است. این نوع روکش، گاز محافظ ایجاد می کند که شامل دی اکسید کربن با مقدار اندکی اکسیژن و هیدروژن می باشد. نقش روکش الکترود در جوشکاری الکترودهای قلیایی در حفاظت از ترک خوردگی است. دامنه استفاده از آن گسترده است و می توان برای فولادهایی مقاومت بالا، کم کربن و آلیاژهای سبک، استفاده کرد.

پوشش های دارای پودر آهن: در پوشش هایی که در آنها از پودر آهن استفاده می شود هدف اصلی بالا بردن میزان رسوب الکترود و در نهایت افزایش سرعت پیشروی است. این عملکرد سبب میشود که ضخامت روکش سیم جوش بیشتر شده و به دلیل این که اضافه کردن پودر آهن سبب عبور جریان از روکش می شود، بر عرض قوس و پاس جوش اضافه می گردد.

پوشش یا روکش الکترود و انواع آن

تفاوت الکترودهای پوشش دار با الکترودهای بدون روکش

به طور کلی الکترودها از لحاظ دسته بندی در دو گروه دارای پوشش و یا بدون روکش قرار می گیرند. الکترودهایی که فاقد پوشش هستند از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته اند اما این نوع از روکش ها بدون عیب نبود یکی از مهم ترین عیب های آن، این بود که موقع جوشکاری، ظاهر نامناسبی در جوش بوجود می آمد و همچنین در مقابل ضربه هم از استحکام زیادی برخوردار نبود. پس از این که بتدریج الکترودهای پوشش دار، ابداع شد جایگزینی بسیار مناسبی برای الکترودهای بدون روکش گردد و مشکلات و معایب آنها با استفاده از این الکترودها، رفع شد از مزیت های پوشش جوشکاری این بوده است که موجب افزایش سرعت جوشکاری شده و پاشیدگی را به حداقل رسانده است.

تفاوت الکترودهای پوشش دار با الکترودهای بدون روکش

نقش روکش الکترود در جوشکاری چیست؟

نقش روکش الکترود در جوشکاری در فرآیند جوشکاری بسیار با اهمیت است و در حال حاضر آنچنان نقش روکش الکترود در جوشکاری حائز اهمیت است که تصور انجام پروژه جوش با کیفیت و دقیق بدون آن امکان ناپذیر است، از مهم ترین نقش روکش الکترود در جوشکاری می توانیم به موارد ذیل اشاره داشته باشیم:

–          ایجاد و پایداری قوس الکتریکی

–          آلیاژسازی و اکسیژن زدایی از فلز جوش

–          محافظت از مذاب فلز جوش در برابر اتمسفر

–          جلوگیری از ورود ناخالصی ها به درون فلز جوش

–          ایجاد سرباره و محافظت و بهبود کیفیت فلز جوش

نقش روکش الکترود در جوشکاری چیست؟

نقش روکش الکترود در جوشکاری و ایجاد و پایداری قوس الکتریکی

در روکش های سیم جوش، موادی وجود دارند که بلافاصله پس از ایجاد جرقه در شروع تشکیل قوس به گاز مبدل می شوند. این عملکرد سبب می شود که توانایی هدایت جریان الکتریکی در قوس بیشتر شود و پیامد آن نیز آسانی شکل گیری و ثبات قوس خواهد بود در چنین شرایطی شاهد کاهش تعداد جرقه ها و پاشیدن قطرات مذاب نیز خواهیم بود.

نقش روکش الکترود در جوشکاری و آلیاژسازی و اکسیژن زدایی از فلز جوش

نقش روکش الکترود در جوشکاری در پروسه آلیاژسازی و اکسیژن زدایی از فلز جوش نیز مهم است، با اضافه کردن برخی از عناصر و در ترکیبات در پوشش سیم جوش می توان به کاربردهای ذیل دست یافت:

–          امکان اضافه کردن عناصر آلیاژی مختلف از جمله، کروم، نیکل و وانادیوم با استفاده از روکش به فلز جوش مذاب وجود دارد.

–          با استفاده از ترکیباتی مانند پودر آهن، می توان میزان رسوب فلز جوش را بیشتر کرد.

–          با استفاده از برخی از عناصر اکسیژن زدا می توان اکسیژن و سایر گازهای جذب شده در حوضچه را به بیرون هدایت کرد.

نقش روکش الکترود در جوشکاری درمحافظت از مذاب فلز جوش در برابر اتمسفر

نقش روکش الکترود در جوشکاری در محافظت از مذاب فلز جوش در برابر اتمسفر نیز قابل توجه است، پوشش سیم جوش و یا الکترود از مواد مختلفی از جمله سلولز، گرافیت، میکا و… تشکیل شده است با افزایش حرارت امکان بخار آنها وجود دارد. مواد گازی که در اثر تجزیه آنها ایجاد می شود به مانند یک حفاظ در کنار قوس خواهند بود و در واقع اتمسفری تشکیل خواهند داد که موجب حفاظت حوضچه مذاب در مقابل عناصری مانند نیتروژن و هیدروژن خواهد شد که باعث شکنندگی و تخلخل در فلز جوش می شوند.

نقش پوشش در جوشکاری در جلوگیری از ورود ناخالصی های به درون فلز جوش

نقش روکش الکترود در جوشکاری به منظور جلوگیری از ورود ناخالصی ها به درون فلز جوش نیز مورد توجه است، موادی در روکش سیم جوش وجود دارد که با توجه به شرایط  قوس الکتریکی با ناخالصی های موجود در سطح  فلز پایه در مکان درز متصل ترکیب گشته و سبب جلوگیری از ورود آنها به حوضچه مذاب خواهد شد.

نقش فیزیکی روکش در جوشکاری

نقش روکش الکترود در جوشکاری از لحاظ فیزیکی نیز مورد توجه است که سبب می شود جوشکاری با استفاده از الکترود به راحتی، انجام پذیرد اهمیت این موضوع در شرایط جوشکاری قائم، بیشترین نمود را دارد در این شرایط مذاب خلاف جاذبه زمین حرکت می کند که عوامل مختلفی از جمله کشش سطحی، ویسکوزیته و ضخامت روکش در این شرایط از اهمیت بالایی برخوردار است.

نقش فیزیکی روکش در جوشکاری

نقش پوشش در جوشکاری در ایجاد سرباره و محافظت و بهبود کیفیت فلز جوش

نقش روکش الکترود در جوشکاری در ایجاد سربازه و به دنبال آن حفاظت و بالا بردن کیفیت فلز جوش نیز بسیار با اهمیت است. سرباره در واقع حاصل وجود موادی مانند سیلیکات های کلسیم، منیزیم و کربنات فلزی در پوشش سیم جوش است. زمانی که این مواد در حین جوشکاری ذوب میشود پایه سطحی با دانسیته پایین رو مذاب ایجاد می شود که این همان سرباره است که گل جوش نیز گفته می شود.

سرباره حالت تردد دارد و با توجه به انقباض بسیار زیادی که ایجاد می شود، ترک بر می دارد و به آسانی امکان حذف آن با استفاده از ضربات چکش از روی فلز وجود دارد. در صورتی که سرباره زودتر از فلزجوش منجمد شود، مانند یک پوسته عایق عمل می کند و موجب مواردی از قبیل ذیل می شود:

          فلز جوش آهسته تر سرد می شود.

–          سطح فلز جوش اکسید نمی شود.

–          ناخالصی هایی که در فلز جوش وجود دارد توسط سرباره جذب می شود.

–          موجب صاف تر شدن سطح گرده جوش می گردد.

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *