مقایسه آزمون های غیرمخرب مایعات نافذ با ذرات مغناطیس

📖 زمان مطالعه : ۴ دقیقه ⏲️

جوشکاری در صنایع مختلفی استفاده می شود و اهمیت بالایی دارد از این رو خیلی مهم است که جوشکاران ماهر با بهترین کیفیت جوش به اتصال فلزات با مواد پر کننده بپردازند. بغیر از اینکه در صنعت جوشکاری باید مهارت و تخصص لازم برای جوش زدن فلزات داشت بازرسان جوش باید با استفاده از آزمونهای مخرب و غیرمخرب به بررسی کیفیت جوش و شناسایی انواع عیب و ترک جوشکاری بپردازند. سهل انگار از سمت بازرس جوش باعث می شود که اتصال فلزات با کیفیت بد انجام گردد و حتی امکان وارد آمدن خسارات هنگفتی دارد که یکی از آنها به خاطر جوشکاری لوله گاز و نفت است که هر گونه ضعف در جوشکاری خطر آفرین خواهد بود. با اینکه آزمون های زیادی برای بازرسی جوش وجود دارد در این مقاله به مقایسه آزمون های غیرمخرب مایعات نافذ با ذرات مغناطیس خواهیم پرداخت اینکه هزینه کدام یک پایین تر است و سرعت کار کدام بیشتر است.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

آزمون غیرمخرب مایعات نافذ

با استفاده از اسپری کردن رنگ روی سطح قطعه کار پس از خشک شدن آن عملا تمام عیوب جوش و ترک های سطحی روی قطعه کار قابل مشاهده خواهد بود.

آزمون غیرمخرب ذرات مغناطیس

روشی که در آن بازرس جوش با استفاده از یک پاشش رنگ مخصوص روی سطح کار و خاصیت مغناطیسی باعث نمایش انواع عیب و ترک جزیی جوشکاری می شود.

مقایسه آزمون های غیرمخرب مایعات نافذ با ذرات مغناطیس

هر دو روش مایعات نافذ PT با روش ذرات مغناطیس MT یک سری مزایا دارند که البته برخی از ویژگی های آنها مشترک است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

هزینه وسایل و تجهیزات

هزینه وسایل و موادی که در هر دو روش غیرمخرب استفاده می شود پایین است.

زمان اجرای آزمون

سرعت انجام آزمون ذرات مغناطیس نسبت به آزمون مایعات نافذ بیشتر است و سریع تر به شناسایی عیوب جوش منجر می شود.

آزمون روی چه موادی انجام می شود؟

از آزمون ذرات مغناطیس تنها روی موادی که خاصیت مغناطیس دارند استفاده می شود در صورتی که به راحتی می توان روی تمام مواد فلزی آزمون مایعات نافذ را اجرا کرد.

ناپیوستگی ها و شناسایی عیوب

در آزمون مایعات نافذ تنها قابلیت شناسایی و ردیابی ناپیوستگی های سطحی قطعه کار وجود دارد در صورتی که در آزمون ذرات مغناطیس به راحتی عیوب سطحی و حتی ناپیوستگی هایی به فاصله نزدیک از زیر سطح را شناسایی می کند.

شرایط سطحی

پاکسازی سطح قطعه کار قبل از شروع  باید در آزمون مایعات نافذ انجام شود چرا که هر گونه کثیفی روی سطح قطعه کار باعث می شود روی نتایج تاثیر گذارد اما برای آزمون ذرات مغناطیس به این صورت نیست. به راحتی با وجود آلودگی سطحی روی قطعه کار در آزمون ذرات مغناطیس می توان عیوب را شناسایی کرد. بغیر از این پس از بازرسی به روش مایعات نافذ باید سطح کار را تمیز کرد در صورتی که برای ذرات مغناطیس نیاز نیست.

درجه حرارت

آزمون مایعات نافذ | PT اغلب محدود به دمای کاری بین ۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد است. در خارج از بازه دمایی فوق این روش کارآیی چندانی ندارد زیرا دمای بالاتر موجب خشک شدن و دمای پایین تر موجب افزایش چسبناکی یا سیالیت مایع نافذ شده و کارآیی آزمون را کاهش می دهد. این در حالی است که آزمون ذرات مغناطیسی | MT از منظر تئوری در زیر دمای کوری | Curie Temperature (دمایی که در آن خاصیت مغناطیسی مواد تغییر می کند) قابلیت کاربری دارد که بازه دمایی وسیعی را جهت استفاده ایجاد می نماید.

ایمنی

در هر دو روش و آزمون غیرمخرب تمام وسایل و تجهیزات بی خطر هستند.

اصول کاری

در آزمون غیرمخرب با استفاده از اسپری کردن رنگ تمام ناپیوستگی ها بیرون می زند در صورتی که در روش ذرات مغناطیس ابتدا باید با استفاده از تجهیزات مربوطه قطعه کار مغناطیسی شود و سپس پودر فلزی روی سطح قطعه کار پاشیده شود تا ناپیوستگی ها نمایش داده شود.

میزان مهارت کار در هر دو آزمون

یادگیری هر دو آزمون راحت است و آزمونگران با دیدن چند بار بازرسی و استفاده از تجهیزات می توانند به مهارتی از کار برسند که آزمون های غیرمخرب مایعات نافذ و ذرات مغناطیس را روی قطعات کار اجرا کنند.

 

آزمون غیرمخرب

مایعات نافذ (PT)

ذرات مغناطیس (MT)

هزینه

پایین

پایین

مواد و تجهیزات

ماده نافذ، ماده آشکار ساز / تجهیزات مغناطیسی کننده و آشکار ساز

پودر فلزی (خشک یا مرطوب) / تجهیزات مغناطیسی کننده و آشکار ساز

زمان

سرعت بازرسی بالا

(پایین تر نسبت به MT)

سرعت بازرسی بالا

(بالاتر نسبت به PT)

ایمنی

حداقل احتمال رخداد آسیب و خسارت

بدون خطر

دامنه کاربرد

تمامی فلزات

فلزات دارا خواص مغناطیس

آموزش

به سرعت با کمترین نیازمندی

به سرعت با کمترین نیازمندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *