۸ روش جهت جلوگیری از ترک خوردگی هیدروژنی

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

به روش های اتصال فلزات و غیر فلزات جوشکاری می گویند که یکی از آنها جوشکاری زیر آب است. در واقع به مانند جوشکاری معمولی برای تعمیر کشتی، اسکله، خطوط لوله انتقال گاز و نفت ممکن است از روش جوشکاری زیر آب استفاده شود که یکی از مشکلات این روش جوشکاری بروز انواع ترک خوردگی هیدروژنی است. در واقع به خاطر نفوذ هیدروژن به داخل فلز در حین جوشکاری امکان ترک خوردگی وجود دارد که به آن ترک خوردگی سرد، ترک خوردگی پنجه جوش، ترک خوردگی زیر جوش نیز می گویند. به منظور جلوگیری از ترک خوردگی هیدروژنی باید سطح فلز تمیز شود و همچنین از پیش گرم درز اتصالی و پخت الکترود یا پودر جوش استفاده شود در این مقاله ۸ روش کارآمد برای جلوگیری از این رخداد را ذکر خواهیم کرد.

ترک خوردگی هیدروژنی چیست؟

به هنگام کار جوشکاری چنانچه رطوبت وجود داشته باشد یا اینکه ترکیبات آلی مانند چربی ها روی سطح فلز وجود داشته باشد باعث نفوذ هیدروژن داخل فلز و تضعیف ساختار کششی فلز و به تدریج منجر به ایجاد ترک جوش می شود که به آن ترک خوردگی هیدروژنی می گویند. این ترک خوردگی بیشتر در بین فولادهای کربنی ساده  و همچنین فولادهایی کم آلیاژ رخ می دهد و آنرا به سایر نام ها چون ترک خوردگی زیر جوش، ترک خوردگی پنجه جوش، ترک خوردگی سرد می شناسند.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

۸ روش جهت جلوگیری از ترک خوردگی هیدروژنی

مهمترین کاری که می توانید در حین جوشکاری انجام دهید این است که سطح فلز را به خوبی از ترکیبات آلی چون چربی ها تمیز کنید و همچنین از پیش گرم و پخت الکترود و پودر جوش برای جوش دادن فلزات استفاده کنید. موارد ذکر شده باعث کاهش نفوذ هیدروژن به داخل فلز جوش می شود که البته روش های دیگری نیز دارد که به آن خواهیم پرداخت.

۱-پیش گرم | Pre-Heat

به منظور اتصال بهتر فلزات بهتر است قبل از شروع جوشکاری شروع به یپش گرم کنید تا باعث کاهش نرخ سرد شدن فلز شود که همین منجر به مقاومت بالای فلز در برابر ترک خوردگی هیدروژنی می شود.

۲-درجه حرارت بین پاسی | Interpass Temperature

برای کاهش نرخ سرد شدن قطعه کار باید حتما بیشترین دمای اتصال فلزات در نظر گرفته شود و دمای قطعه کار بین دمای پیش گرم و درجه حرارت بین پاسی باشد.

۳-پس گرم | Post-Heat

در انتهای جوشکاری در واقع سرد شدن ناگهانی قطعه کار باعث بروز انواع عیب جوش می شود از این رو خیلی مهم است که کمترین دمایی پس از جوشکاری روی قطعه کار باقی بماند که به آن پس گرم می گویند.

۴-انتخاب فرایند جوشکاری مناسب

بیشترین ترک خوردگی هیدروژنی به نوع فرآیند جوشکاری قوس الکتریکی روی الکترود دستی و همچنین جوشکاری زیر پودری است از این رو با جایگزین کردن فرآیندهای جوشکاری باعث کاهش این نوع ترک جوش خواهید شد.

۵-ماده پرکننده مناسب

یکی دیگر از نکات مهم که باعث بروز ترک هیدروژنی می شود استفاده از الکترود با پوشش سلولزی و همچنین بکار بردن الکترود دستی با پوشش قلیایی است که در این مواقع بهتر است برای جوشکاری فولادهای حساس به ترک هیدروژنی از فرآیند جوشکاری با الکترود دستی استفاده کنید.

۶-روش جوشکاری چند پاس | Multipass Technique

در جوشکاری تعمیراتی یک پاس جدید در پاس های زیرین ایجاد می شود که باعث بهم ریختن ساختار فلز و بروز ترک هیدروژنی می شود از این رو خیل مهم است که هنگام جوشکاری چند پاس نکات زیر را رعایت کنید.

  • پاس ریشه را از سرباره های احتمالی پاک کنید.
  • از عملیات حرارتی پاس ریشه به منظور کاهش احتمال رخداد ترک خوردگی هیدروژنی | HIC استفاده کنید.

۷-پاکسازی موضع تحت جوشکاری

همانطور که گفتیم علت اصلی نفوذ هیدروژن به داخل فلز رطوبت است از این رو پاکسازی سطح فلز از رطوبت و ترکیاب آلی چون چربی بهترین راه حل برای جلوگیری از رخ دادن ترک هیدروژنی است.

۸-پرداخت پنجه جوش

نتیجه گیری

بیشترین علت برای بروز ترک خوردگی هیدروژنی تنش های پسماند و همچنین منابع هیدروژنی است که داخل فلز نفوذ پیدا می کند که با رعایت یک سری نکات زیر می توانید باعث کاهش این نوع ترک جوش شوید.

  • عوامل دخیل روی سطح فلز را به خوبی تمیز کنید.
  • حتما از پیش گرم، درجه حرارت بین پاسی و پس گرم استفاده کنید.
  • فراموش نشود که بهترین فرآیند جوشکاری را انتخاب کنید.
  • از مواد پر کننده مناسب در جوشکاری استفاده کنید.
  • استفاده از روش جوشکاری چند پاس
  • استفاده از فولادهای غیرحساس به ترک هیدروژنی
این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *