ویژگی های سیم جوش

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

یکی از وسایل و تجهیزات مهم جوشکاری الکترود و سیم جوش است که البته برخی از مردم این دو را یکی می دانند در صورتی که الکترود جوشکاری یک وسیله روکش دار است در صورتی که سیم جوش سیم فلزی است که سرعت جوشکاری را بالا می برد. الکترود جوش را رسانا می نامند که یک سر آن فلز و سر دیگر از مواد غیر فلزی است در صورتی که سیم جوش یک سیم فلزی است و در دو نوع آهنی و غیر آهنی در بازار موجود است. مهمترین ویژگی های سیم جوش برای جوش خوردن صفحات فلزی نازک و فلزی کثیف است و در دو نوع توپر و تو پودری در بازار موجود است.

تفاوت سیم جوش با الکترود

هر دو آنها را جزو مواد پر کننده یا همان فیلر می نامند با این تفاوت که الکترود جوش به نوعی رسانا است و روکش دار است اما سیم جوش کاملا بدون روکش و از جنس فلزی است. سرعت جوشکاری با سیم جوش خیلی زیاد است و البته کاربرد آن نسبت به الکترود جوش خیلی کمتر است و بیشتر برای جوشکاری فلزات نازک و فلزی کثیف استفاده می شود در صورتی که از الکترود جوش برای پر کردن درز اتصال فلزات استفاده می شود.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

سیم جوش چیست؟

یک ماده پر کننده و فیلر که دارای ترکیب شیمای مشابه با فلز پایه است و در دو نوع سیم جوش توپر و سیم های جوش توپودری وجود دارد که برای جوشکاری فلزات آهنی و غیر آهنی استفاده می شود. بیشترین استفاده از سیم جوش مربوط به فرآیندهای جوشکاری GMAW، FCAW و SAW است.

ویژگی های مهم سیم جوش

۱-تغذیه مستمر

تغذیه کردن سیم جوش کاملا متفاوت از الکترود جوش است و سیم جوش از کلاف باز می شود و با استفاده از وسیله ای به نام تزریق کننده خودکار داخل حوضچه مذاب ریخته می شود. دقت داشته باشید که برای جوشکاری با سیم جوش نیاز به مهارت کافی است.

۲-سرعت جوشکاری بالا

یکی از ویژگی های برجسته استفاده از سیم جوش افزایش سرعت جوشکاری است که به خاطر وجود مکانیسم تغذیه مستمر باعث می شود سرعت جوشکاری بالا برود و البته از نرخ رسوب بالاتری برخوردار باشد.

۳-افزودن دی اکسید کننده ها

در صورتی که در حین جوشکاری از سیم جوش هایی با سطوح دی اکسید کننده استفاده شود عملا عیوب جوش هم چون تخلخل کمتر خواهد شد.

۴-کاهش تمیزکاری اتصال

با توجه به اینکه در هنگام استفاده از سیم جوش دی اکسید کننده اضافه می شود همین باعث می شود که نیازی به تمیز کردن سطح فلز پایه قبل از شروع فرآیند جوشکاری نباشد.

۵-سرباره سیلیکا | Silica Slag

با اینکه دی اکسید کننده ها در سیم جوش فوایدی به همراه دارند اما اگر به خوبی کنترل نشود باعث جدا شدن تکه هایی از سیم جوش و رخ دادن برخی از عیوب جوش می شود.

۶-پوشش مسی

با افزودن پوشش مسی به سیم جوش عملا مقاومت آنها در برابر اکسیداسیون بالا می رود و همین منجر به افزایش طول عمر سیم جوش خواهد شد.

۷-نفوذ عمیق

به دلیل اینکه با سیم جوش نفوذ مناسبی در ریشه جوش ایجاد می شود از این رو سیم جوش باعث راحت تر شدن فرآیند جوشکاری در ساخت سازه های نازک می شود.

کاربردهای سیم جوش

از انواع سیم جوش به منظور جوشکاری فلزات پایه آهنی و غیر آهنی هم چون آلیاژهای پایه مس و نیکل استفاده می شود و البته بیشترین استفاده از سیم جوش به موارد زیر بر می گردد.

  • صنعت ساخت تجهیزات ثابت به ویژه مخازن تحت فشار و مبدل های حرارتی (فولادهای ساده کربنی، فولادهای کم آلیاژ و فولادهای آلیاژی)
  • صنعت خودرو سازی (جهت ساخت مجموعه های منفصله و نیز بدنه سازی خودروها)
  • صنایع حمل و نقل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *