پوشش اسپری حرارتی آلومینیوم TSA

پوشش اسپری حرارتی آلومینیوم
📖 زمان مطالعه : ۴ دقیقه ⏲️

خوردگی لوله های فلزی یکی از مشکلات در صنعت خطوط انتقال نفت و گاز، آب و میعانات پتروشیمی می باشد بنابراین خیلی مهم است از انواع پوشش ها و نوارها عایق بندی برای محافظت داخلی و خارجی سطح لوله استفاده شود. در این بین یکی از انواع روش های پوشش لوله به صورت پوشش اسپری حرارتی می باشد که در آن مواد پوشش به صورت سیم داخل تفنگ قرار دارد و پس از ذوب با فشار گاز روی سطح لوله پاشیده می شود و البته اگر مواد پوششی به صورت پودری باشد پودر با گاز حامل داخل شعله تفنگ مکش داده می شود و سپس با ذوب شدن روی سطح فلز قرار داده می شود.

پوشش و عایق بندی لوله های آب، نفت، گاز و فاضلاب

به منظور انتقال نفت، گاز، آب و فاضلاب از لوله های فولادی استفاده می شود که پس از جوشکاری لوله با توجه به مشکلاتی که در زمان جریان سیال از داخل و برخورد با خاک و حوادث طبیعی دارد باعث خوردگی سطح داخل و خارجی لوله می شود از این رو خیلی مهم است که از انواع پوشش و عایق لوله استفاده شود که شامل پوشش اپوکسی سرامیکی، پوشش لوله اپوکسی مایع، پوشش پلی یورتان، نوار دو لایه و سه لایه که باید از شرکت های معتبر خریداری شود.

شرکت ایبک تامین کننده نوارهای سرد سه لایه و دولایه دنزو آلمان DENSO ، و همچنین کالاهای پلی یورتان دو جزئی شرکت بی اس کوتینگ BS COATING فرانسه را در ایران عهده دار است . بمنظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره های ۰۹۱۲۱۱۷۳۱۶۳ و ۰۹۱۲۰۲۸۳۴۲۲ و ۰۲۱۸۸۰۴۱۶۳۱ و یا سایر شماره های درج شده ، تماس حاصل نمایید.

خوردگی زیر پوشش در صنعت پتروشیمی

حتی اگر پوشش سطح داخلی و خارجی لوله انجام شود ممکن است که نیاز به تعویض یا تعمیر لوله باشد که همین هزینه های زیادی در بر دارد و یکی از مهمترین مشکلات صنعت پتروشیمی به  حساب می آید که با استفاده از پوشش اسپری حرارتی آلومینیوم قابل رفع می باشد.

در واقع با وجود پوشش لوله به صورت اسپری حرارتی آلومینیویم به صورت اختصاری TSA باعث کاهش هزینه های نگهداری، تعویض و ترمیم لوله های فولادی می شود و در این بین حداقل نیاز به بازرسی لوله را در پی دارد.

روکش آلومینیومی و خاصیت ضد خوردگی

با توجه به اینکه میل فلزات به اکسیداسیون (خوردگی ) با میزان پتانسیل کاهشی استاندارد رابطه مشخص دارد از این با  کاهش این مقدار پتانسیل میزان خوردگی بیشتر می شود. در این بین میزان پتانسیل کاهش استاندارد آلومینیوم و  منیزیم نسبت به آهن کمتر است و قاعدتا باید میزان خوردگی بیشتر باشد بنابراین شاید برای شما سوال پیش بیاید که چگونه روکش آلومینیومی می تواند باعث حفاظت کاتدی سطح زیرین پوشش لوله شود. در واقع با وجود اکسایش فلزات آلومینیوم اما خورده نمی شوند و با مجاورت در هوا اکسید می شود بنابراین ویژگی آلومینیوم بعنوان روکش مناسبی برای حفاظت لوله در برابر خوردگی شناخته می شود.

آماده سازی لوله های فولادی

با اینکه پوشش اسپری حرارتی یک پوشش لوله عالی برای صنعت پتروشیمی به حساب می آید اما خیلی مهم است که قبل از پوشش دهی  لوله به این روش حتما لوله های فولادی را آماده کنید و از هر گونه گرد و خاک به دور باشد در غیر اینصورت فرآیند پاشش حرارتی موفقیت آمیز نیست. برای آماده سازی خطوط لوله از شات بلاست استفاده می شود که در ادامه باید بازرسی چشمی روی سطح لوله انجام شود تا مطمئن شوید که کاملا تمیز است و هیچ گونه آلودگی و گرد و غبار ندارد.

ترمو اسپری

به منظور پوشش دهی لوله به روش اسپری حرارتی شما می توانید از دو یا چند ماده برای پاشش روی سطح لوله استفاده کنید که با ترکیب چند ماده باعث بهتر شدن کیفیت پوشش لوله خواهید شد.

روش های اجرای پوشش اسپری حرارتی لوله

به منظور پوشش لوله با روش اسپری حرارتی به روش های مختلف انجام می شود که در ادامه مقاله به آنها خواهیم پرداخت.

  • روش اسپری شعله ای
  • روش تفنگ انفجاری
  • روش HVOF
  • روش خلاء
  • روش قوس الکتریکی
  • روش اسپری پلاسمایی

روش اسپری شعله ای

ساده ترین روش پوشش اسپری حرارتی به صورت شعله ای می باشد که برای حرارت دادن فلزات از گاز استیلن استفاده می شود که البته با وجود ارزان بودن این روشبه نسبت کیفیت متوسطی دارد و دلیل آن وجود مقداری اکسید در پوشش های فلزی و تخلخل روی سطح نسبت به سایر پوشش های می باشد.

روش تفنگ انفجاری

گازهای مورد استفاده در این روش از نوع گاز اکسیژن و استیلن است که وارد لوله تفنگ می شود تا با جرقه منفجر شودو در این نوع روش صدای زیاد با سرعت پوشش دهی پایین وجود دارد.

روش HVOF

یک روش کاملا خوب با کیفیت بسیار عالی می باشد که در آن سوخت و اکسیژن به نسبت مشخص مخلوط و استفاده می شود تا بعد از احتراق با فشار و سرعت زیاد از دهانه تفنگ خارج شود.

روش خلاء

یکی از دلایل کاهش کیفیت پوشش به روش های اسپری حرارتی وجود هوا می باشد که هوا منجر به کم کردن دما و سرعت شعله می شود و همین تخلخل را ایجاد می کند از این رو با حذف گازهای محیط باعث افزایش کیفیت پوشش می شود.

روش قوس الکتریکی

میزان حرارت لازم برای قوس الکتریکی بین سیم های از جنس مواد پوشش دهنده از طریق فشار گاز باعث می شود که ذرات روی سطح لوله قرار گیرد. از جمله مزایای این روش سرعت بالا، قیمت ارزان تر، عدم نیاز به گازهای گران قیمت و چسبندگی و پیوستگی خوب است. البته در این بین یک عیب نیز دارد که شما باید برای پوشش دهی سطح از مواد رسانا استفاده کنید.

روش اسپری پلاسمایی

روش دیگر برای پوشش دهی لوله اسپریی حرارتی لوله به صورت اسپری پلاسمایی است که جزو پر استفاده ترین روش ها در این صنعت به شا رمی آید که بغیر از ارزان بودن این روش در عین حال سرعت پوشش دهی بالایی برای لوله های فولادی دارد.

مزایای پوشش اسپری حرارتی لوله

  • قابلیت ترکیب و اجرای چند پوشش سازگار
  • مشکلی در پوشش دهی انواع اشکال هندسی و پیچیده چون قطعات و اتصالات لوله وجود ندارد.
  • یک روش پوشش دهی خوب و قابل حمل
  • اجرای ساده با کیفیت کارآمد.

معایب پوشش اسپری حرارتی لوله

  • حساسیت به کیفیت آماده سازی سطح
  • قبل از شروع پوشش باید تمیزکاری سطح تحط فشار ذرات استیل و کروندم انجام شود.
  • هوا می تواند باعث کاهش کیفیت نهایی پوشش لوله شود.
  • قابلیت استفاده از مواد پوششی قابل اشتعال در این روش وجود ندارد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *