اجزای اصلی اتصالات جوشی

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

به منظور جوش دادن با کیفیت فلزات باید به درستی یک جوشکار، متصدی جوشکاری یا بازرسی جوش اجزای اصلی اتصالات جوشی را بداند. کسی که به خوبی از این اجزای اصلی اتصالات جوشی مطلع نباشد به خوبی نمی تواند جوشکاری خوبی انجام دهد و ممکن است جوش دادن سازه های فلزی همراه با مشکلاتی باشد که جبران آنها امکان پذیر نباشد. بالا برد مهارت جوشکاری و البته آشنایی کامل با وسایل و تجهیزات جوشکاری به تنهایی کافی نیست و جوشکار باید اطلاعات کافی از فلز پایه، منطقه حرارت جوشکاری، فلز جوش، خط ذوب، مواد پر کننده و سایر اجزای اصلی اتصالات جوشی داشته باشد.

اهمیت آگاهی با اجزای اصلی اتصالات جوشی

اگر به دنبال شغل و حرفه جوشکاری هستید یا می خواهید فلزات و سازه های فولادی را با بالاترین کیفیت به همدیگر جوش بزنید باید دقت داشته باشید که به اطلاع کافی از اجزای اصلی اتصالات جوشی خیلی مهم است چرا که اطلاع نداشتن از آنها ممکن است با اقدامات جبران ناپذیری همراه باشد. یک جوشکار حرفه ای با اطلاع کافی از این اجزای اصلی می تواند جوشی با کیفیت به سازه های فلزی و فلزات بزند و بازرس جوش نیز به راحتی قادر به شناسایی عیوب جوش با استفاده از آزمون های مخرب و غیرمخرب است.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

اجزای اصلی اتصالات جوشی

۱-فلز پایه ( Base Metal)

به قسمتی از قطعات فلزات گفته می شود که با استفاده از جوشکاری و لحیم کاری بهمدیگر متصل می گردند. در واقع این قطعات می تواند فلز، پلاستیک و حتی سرامیک باشد که به روش های جوشکاری و لحیم کاری بهم وصل می شوند. این قسمت از قطعات دارای خواص زیادی است که مهمترین آنها شامل چقرمگی، مقاومت به خوردگی، جوش پذیری، استحکام است.

۲-ماده پرکننده ( Filler Metal)

به ماده ای گفته می شود که بر اثر جوشکاری قوس الکتریکی که با دستگاه جوش ایجاد می شود ذوب می گردد و با فلز پایه ترکیب می شود تا اتصال را ایجاد کند. البته انواع زیادی از ماده پر کننده وجود دارد که مرسوم ترین آنها شامل موارد زیر است.

  • الکترود پوشش دار | Coated Electrode
  • سیم جوش توپر | Solid Wire
  • سیم جوش توپودری | Flux Cored Wire
  • پودر جوش | Flux Powder
  • گاز محافظ | Shielding Gas

۳-فلز جوش ( Weld Metal)

به بخشی از اتصال فلزات و غیر فلزات گفته می شود که بر اثر ترکیب شیمایی بین فلز پایه به همراه ماده پر کننده ایجاد می شود.

۴-منطقه متاثر از حرارت ( Heat Affected Zone – HAZ)

به قسمت هایی از فلز پایه گفته می شود که در آن فلز پایه ذوب نمی شود اما حرارت جوشکاری روی آن اثر می گذارد و حتی ممکن است باعث تغییر ریزساختار و خواص مکانیکی شود.

۵-خط ذوب ( Fusion Line)

به مرز بین فلز جوش با منطقه متاثر از حرارت جوشکاری خط ذوب گفته می شود که یک خط فرضی است و به راحتی در آن برخی از عیوب جوش همچون ذوب ناقص تشخیص داده می شود.

۶-منطقه جوش ( Weld Zone)

به کل فلز جوش به همراه منطقه متاثر از حرارت جوشکاری منطقه جوش گفته می شود که بازرسان باید اطلاعات دقیقی از این منطقه داشته باشند تا بتوانند انواع عیوب احتمالی جوش را شناسایی کنند.

۷-سطح جوش ( Weld Face)

به سطحی از جوش که به راحتی قابل دیدن است گفته می شود و برخی از انواع جوش ها به مانند جوش گوشه یک سطح و برخی دیگر هم چون جوش شیاری یک طرفه یا دو طرفه هستند و شامل یک الی دو سطح جوش هستند.

۸-پاس ریشه ( Root Pass)

به اولین جایی که در آن لایه جوش رسوب می کند پاس جوش می گویند که محلی برای اتصال است.

۹-پنجه جوش ( Weld Toe)

به خط فرضی که در طول جوش وجود دارد و آنرا جدا کننده سطح جوش با فلز پایه می دانند را پنجه جوش می نامند و البته که این قسمت ناپیوستگی های هندسی ذاتی دارد که در فرآیند بازرسی جوش با استفاده از آزمونهای مخرب و غیرمخرب قابل شناسایی هستند.

۱۰-جوشکاری مازاد ( Excess Weld)

به روشی از جوشکاری گفته می شود که به منظور تقویت اتصال فلزات انجام می شود و باعث یکنواخت شدن جوش می شود البته این را فراموش نکنید که برخی اوقات جوشکاری مازاد حتی می تواند ضرر آفرین باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *