آموزش نحوه کار با دستگاه جوش

📖 زمان مطالعه : ۵ دقیقه ⏲️

افزایش دستمزد جوشکار و همچنین گرفتن ویزا و اقامت دائمی از طریق شغل جوشکاری باعث شده است که این شغل و حرفه جزو مشاغل پر درآمد در بین کشورهای مختلف جهان باشد. در شغل جوشکاری بیکاری معنایی ندارد به خصوص اینکه اگر شما با فرآیندهای جوشکاری تیک و آرگون آشنا باشید و قادر به جوشکاری زیر آب باشید که درآمد بالایی کسب خواهید کرد. یکی از مهترین وسایل جوشکاری دستگاه جوش است از این رو اگر اولین بار است که می خواهید جوشکاری کنید و دو قطعه فلز را به هم جوش بزنید در این مقاله نحوه کار با دستگاه جوش را شرح خواهیم داد.

نحوه کار با دستگاه جوش

قبل از روشن کردن دستگاه جوشکاری باید انبر اتصال، انبر جوشکاری، کابل و همچنین الکترود مناسب برای فرآیند جوشکاری را داشته باشید، فراموش نکنید که لباس ایمن بپوشید و حتما ماسک جوشکاری را به همراه داشته باشید. شما باید با توجه به نوع جوشکاری اقدام به خرید بهترین دستگاه جوش اینورتر کنید و با توجه به نوع فلز، ضخامت آن  الکترود مناسب جوشکاری را خریداری کنید.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

  • انبر جوش را به جریان مثبت و انبر اتصال را به جریان منفی دستگاه وصل کنید. برای اینکار فیش ها را به داخل در جهت عقربه های ساعت بچرخانید.
  • دکمه پاور را روشن کنید.
  • نوبت به تنظیم کردن دستگاه جوش می رسد که با توجه به الکترود باید جریان مناسب را تنظیم کنید.

برای تنظیم جریان جوشکاری کافیست سایز الکترود را در عدد ۳۵ ضرب کنید تا بهترین جریان جوشکاری به دست آید. قطر الکترود * ۳۵ = جریان مناسب

جریان مناسب جوشکاری

همانطور که گفتیم با توجه به  سایز الکترود جوشکاری می توانید جریان دستگاه جوش را تنظیم کنید چرا که در صورت زیاد یا کم بودن جریان جوشکاری باعث بروز انواع عیب جوش می شود. اما برخی اوقات جریان مناسب دستگاه جوش براساس شرایط دمایی تنظیم می شود که شامل جدول زیر است.

  1. چسبیدن الکترود به سطح کار به خاطر کاهش جریان و بیش از حد داغ شدن و ذوب الکترود نیز به خاطر افزایش جریان مناسب جوشکاری است.
  2. در صورتی که برای جوش زدن سطوح نازک از الکترود بزرگ استفاده کنید قطعا سطح مورد نظر ذوب می شود اما اگر از الکترود کوچک برای اینکار استفاده کنید دو قطعه فلز به درستی به هم متصل نخواهد شد.

ولوم جوشکاری ARC FORCE

برخی اوقات برای جوش زدن دو قطعه فلز نیاز به جریان بالایی می باشد همان طور که در جریان الکترودهای سلولزی شاهد هستید. در صورت افزایش جریان قطعا با سوراخ شدن فلز در جوشکاری مواجه می شود که برای عدم این اتفاق باید از یک ولوم برای کنترل سطح ولتاژ و جریان استفاده شود تا بتوان نفوذ جوش را کنترل کرد.

نحوه کار با الکترود

الکترود جوش باید با زاویه مناسب روی سطح فلز کشیده شود که به فاصله بین نوک الکترود و سطح کار طول قوس می گویند. با حرکت الکترود روی سطح فلز به خاطر گرمای ایجاد شده فلز ذوب می شود و فلز مذاب به  نوک الکترود می رسد که با جریان قوس یک حوضچه مذاب ایجاد می شود و با مصرف الکترود داخل حوضچه از الکترود پر می شود. دقت داشته باشید که علاوه بر اینکه زاویه دست باید مناسب باشد طول قوس زیاد یا کم نباشد چرا که باعث ایجاد عیوب جوش می شود.

سرعت پیشروی جوشکاری

به حرکت الکترود روی سطح فلز سرعت پیشروی می گویند که بستگی به عوامل زیر دارد.

  1. هر چقدر سرعت جوشکاری کم باشد نفوذ و پهنای جوش بیشتر است و اگر سرعت پیشروی زیاد باشد نفوذ و پهنای جوش کمتر خواهد بود.
  2. چنانچه ضخامت ورق یا فلز بیشتر باشد باید سرعت پیشروی را کم کنید تا به خوبی لبه های اتصال در هم آمیخته شوند.
  3. اگر قطر الکترود زیاد است باید سرعت را کم کنید تا به خوبی الکترود رسوب کند.
  4. با توجه به زاویه الکترود باید حرکت و سرعت خود را پیش ببرید تا بهترین کیفیت جوش ایجاد شود.

زاویه‌ی جوشکاری

برای اینکه الکترود روی سطح فلز حرکت کند باید با زاویه مناسب اینکار انجام شود که بهترین حالت زاویه الکترود این است که عمود بر قطعه باشد تا نفوذ و عمق جوش بیشتر شود در غیر این صورت خوابیده شدن الکترود روی قطعه کار باعث کاهش نفوذ و عمق جوش خواهد بود.

آموزش جوشکاری

با توجه به اطلاعات کسب شده تا به اینجای کار باید دستگاه جوش را روشن کنید و پس از وصل کردن انبر اتصال و جوش به قطب منفی و مثبت و تنظیم دستگاه جوش حالا انبر اتصال را به قطعه فلزی متصل کنید. الکترود را نزدیک به سطح کار کنید و ماسک را جلوی چشم خود قرار دهید تا مانع از برق گرفتگی چشم شود. شما با خرید کلاه ماسک جوشکاری اتوماتیک می توانید به صورت اتوماتیک شاهد روش و تیره شدن فیلتر کلاه شوید. در انتنهای کار چنانچه محل جوشکاری و فلز برآمده بود برای صاف کردن آن می توانید از دستگاه فرز استفاده کنید.

نکات ایمنی در هنگام کار با دستگاه جوش

  1. در صورت عدم جوش دادن و روشن شدن چراغ LED قرمز به هیچ وجه دستگاه جوش را خاموش نکنید بلکه بگذارید دستگاه توسط فن خنک و سپس چرا آن خاموش شود و به ادامه کار بپردازید.
  2. در صورتی که مادگی های نسوز دستگاه جوشکاری خراب شده است باید سریعا آنها را تعویض کنید چرا که محکم نبودن آنها باید می شود در طولانی مدت داغ شود و همین منجر به خرابی دستگاه جوش خواهد شد.
  3. فراموش نکنید که در حین جوشکاری از پوشش مناسب چون دستکش، لباس کار، عینک و ماسک بهره مند شوید تا در برابر برق گرفتگی و انواع پاشش جوش در امان باشید.
  4. با توجه به نوع جریان جوشکاریی باید کابل های خروجی را با ضخامت مناسب انتخاب کنید.
  5. به هیچ وجه برای خنک کردن قطه کار از آب استفاده نکنید چون این کار منجر به پاشش آب روی دست و صورت شما و محکم نشدن اتصال جوش می شود.
  6. در صورت جوشکاری درمناطق مرطوب حتما در اتمام کار روی دستگاه روکشن ضد آب بکشید.
  7. قبل از شروع جوشکاری حتما از سالم بودن کابل ها مطمئن شوید.
  8. دقت داشته باشید که در هنگام حمل و نقل دستگاه جوش هیچ گونه ضربه ای به آن وارد نشود.

انبر جوش و انبر اتصال

انبر جوشکاری وسیله ای است که در آن الکترود قرار می گیرد و باید با توجه به شدت جریان مصرفی کار کند در صورتی که جریان بال باشد قطعا منجر به داغ شدن انبر جوش و حتی سوختن آن می شود. برخی اوقات ممکن است حتی جریان جوشکاری مناسب باشد اما به خاطر اینکه کابل به درستی متصل نشده است و یا اینکه انبر جوش کثیف باشد انبر جوشکاری داغ شود.

سوالات متداول

علت سوراخ شدن فلز در حین جوشکاری

این مشکل به خاطر بالا بودن آمپر دستگاه رخ می دهد که منجر به تولید گرمای زیاد و سوراخ شدن فلز می شود. البته برخی اوقات به خاطر کاهش سرعت تغذیه الکترود این اتفاق رخ می دهد.

علت عدم گل گرفتن جوش و آلوده شدن نوک انبر به جوش

در این مواقع به خاطر ولتاژ بالا و کاهش سرعت تغذیه الکترود رخ می دهد.

لگد زدن انبر جوش

چنانچه ولتاژ دستگاه پایین باشد و همچنین سرعت تغذیه الکترود بالا باشد این اتفاق رخ خواهد داد و منجر به ایجاد جوش ضعیف می شود.

به صدای جوش خود گوش دهید؟

ساده ترین روش برای اینکه بفهمید که کیفیت جوش بالا است کافیست به صدای آن دقت کنید اگر شبیه به سرخ کردنی باشد خوب است برخی اوقات ممکن است صدای بلند گاز یا فشفشه بدهد که در این حالت باعث بروز انواع عیب جوش می شود.

 

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *