ترک گرم جوشکاری

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

به هنگام جوش زدن فلزات به دلیل استفاده از پارامترهای نامناسب جوشکاری و نداشتن مهارت کافی در زمینه شغل جوشکاری و نوع و فرآیند جوشکاری ممکن است انواع عیوب جوش مانند ترک جوشکاری، سوراخ شدن فلز و…. انجام شود. در واقع دو نوع ترک گرم و سرد جوشکاری داریم که در خود ترک  گرم جوشکاری به سه نوع ترک انجمادی، ذوبی و ترک افت انعطاف پذیری وجود دارد که به دلایل مختلف چون ترکیب شیمیایی فلز پایه و پارامترهای نامناسب جوشکاری رخ می دهد. با استفاده از ماده جوشکاری مناسب، کاهش حرارت و سرعت جوشکاری می توانید باعث کاهش بروز ترک گرم جوشکاری شوید.

ترک گرم در جوشکاری  چیسست؟

به نوعی از ناپیوستگی و شکست در منطقه جوش و اتصال دو فلز گفته می شود که حین انجماد فلز جوش و پس از اینکه محل جوشکاری سرد شد در آن منطقه ترک گرم ایجاد می شود. ترک انجمادی، ذوبی و ترک افت انعطاف پذیری سه نوع ترک گرم جوشکاری هستند که باید با کاهش سرعت جوشکاری، کاهش حرارت ورودی جوشکاری و همچنین استفاده از مواد مصرفی مناسب برای جوشکاری مانع از بروز این نوع ترک و عیوب جوش شوید.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

انواع ترک گرم در جوشکاری

۱-ترک انجمادی (Crack Solidification)

این نوع ترک در خود فلز جوش و مرکز آن یعنی محلی که تردی فلز بیشتر است رخ می دهد. تنشش های کششی بین دو لایه فلز در هنگام جوشکاری باعث می شود که لایه مذاب به طرفین کشیده شود و مرکز آن تردتر شود و همین دلیل اصلی بر ایجاد ترک انجمادی در جوشکاری باشد.

۲-ترک ذوبی (Crack Liquation)

یکی دیگر از انواع ترک گرم جوشکاری به نام ترک ذوبی است که نسبت به ترک انجمادی کمتر رخ می دهد و تفاوت اینجاست که در ترک ذوبی عملا ترک در فلز پایه رخ می دهد از این جهت تحت کنترل نیست.

۳-ترک افت انعطاف پذیری (DDC)

در صورت افت ناگهانی در دمای بالاتر از نصف نقطه این نوع ترک ایجاد می شود که موارد زیر در بروز این نوع ترک گرم در جوشکاری تاثیر گذار است.

  1. ترکیــب شــیمیایی فلــز جــوش،
  2. وجود ناخالصــی‌هــا،
  3. پیدایش موانع و مهاجرت مـرز دانـه‌هـا‌،
  4. جـدایش در مـرز دانـه‌هـا و جهت گیـری مـرز‌دانـه نسـبت بـه کـرنش‌هـای اعمـالی

عوامل تاثیر گذار در بروز ترک گرم در جوشکاری

برای به وجود آمدن هر نوع ترک جوشکاری چندین عامل تاثیر گذار است که در درباره ترک گرم جوشکاری عوامل زیر باعث بروز انواع ترک انجمادی، ترک ذوبی و ترک افت انعطاف پذیری می شود.

  • دامنـه انجمـاد‌،
  • فـاز اولیـه انجمـاد،
  • کشـش سـطحی مـذاب در مـرز دانـه‌هـا،
  • مقدار و توزیع مذاب حین انجماد نهایی،
  • سـاختار دانـه فلـز جـوش،
  • تـنش‌هـای انقباضـی و هندسـه جـوش بـر حساسـیت فلـز جوش.

۱-جدایش و دامنه انجماد

با افزای میزان دمایی انجماد در منطقه جوش عملا آن منطقه ضعیف تر می شود و امکان بروز ترک جوش در آن وجود دارد. بیشتر در بین فولادها، آلیاژهای پایه نیکل و البته بین فولادهای زنگ نز ذوب ناشی از جدایش عناصر رخ می دهد.

۲-کشش سطحی مذاب

به منظور کاهش ترک خوردن انجمادی در حین جوشکاری باید زاویه تماس مذاب مرزدانه ای را در بین آلیاژهای آلومینیوم بیشتری و مرفولوژی آنها را کروی تر کنیم.

‌۳-ریز ساختار

‌۴-تنش‌های انقباضی

در صورتی که در حین جوشکاری هیچ گونه تنش کششی وجود نداشته باشد باعث عدم بروز ترک گرم جوشکاری می شود. به منظور کاهش پیچیدگی قطعه کار و کاهش کرنش حرارتی باید از پیش گرم مناسب استفاده کنید.

۵-هندسه جوش

برخی اوقات بروز انواع ترک جوشکاری به خاطر هندسه جوش رخ می دهد که به عنوان مثال اگر در جوش های لب به لب چند پاسه پاس های جوش عریض و مقعر باشد باعث بروز ترک انجمادی در ابتدای کار می شود و همچنین احتمال بروز جوش های باریک عمیق در جوشکاری های پرتو الکترونی و جوشکاری زیر پودری وجود دارد.

 

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *