عوامل موثر بر مشخصات منطقه حرارت جوشکاری

📖 زمان مطالعه : ۳ دقیقه ⏲️

به هنگام جوشکاری با اینکه محل اتصال تنها محل حرارت وارد شده بر آن است که با ذوب فلز پایه همراه است اما یک منطقه حرارت جوشکاری در اطراف آن وجود دارد که باعث تغییر در ریز ساختارها و دانه های فلزات می شود. در واقع در منطقه حرارت جوشکاری فلز پایه ذوب نمی شود و هیچ ماده پر کننده در آن قرار نمی گیرد اما محلی است که بر اثر حرارت ورودی به فلزات باعث تغییر در ریز ساختارها و دانه های فلزات شده است. بیشترین تغییر در ریز ساختارها به فلز فولاد بر می گردد و این تغییرات خیلی کم در بین آلیاژهای مس، نیکل و آلومینیوم رخ می دهد. با این حالت حرارت ورودی، سرعت جوشکاری، روش جوشکاری، جنس فلز پایه جزو عوامل موثر بر مشخصات منطقه حرارت جوشکاری به شمار می آیند که در این مقاله به آنها و میزان تاثیری که در این منطقه می گذارند خواهیم پرداخت.

منطقه حرارت جوشکاری چیست؟

یکی از اجزای اتصال جوشکاری به شمار می آید که با وجود عدم ذوب شدن فلز پایه اما به خاطر میزان حرارت جوشکاری باعث تغییر در ساختار و دانه بندی فلز می شود که در این بین بیشترین تغییر به فلز فولاد می باشد. اما یک سری عوامل باعث می شود که منطقه حرارت جوشکاری وسعت بیشتری داشته باشد و همین منجر به تغییرات بیشتر در این منطقه شود که به آن خواهیم پرداخت.

شرکت اورین الکتریک ، تولید کننده انواع دستگاه جوشکاری رکتی فایر ، تکفاز و سه فاز اینورتری ، دستگاه جوشکاری CO2 ، و دستگاه جوش آرگون و برش پلاسما ، آماده ارائه و فروش محصولات تولیدی و همچنین خدمات درخواستی به مشتریان محترم ، می باشد . به منظور تماس با کارشناسان و ارائه راهنمایی و مشاوره ، با شماره ☎️   ۰۹۱۲۱۲۶۰۱۴۲ و سایر شماره های درج شده در سایت تماس حاصل نمایید.

شماره تماس اورین الکتریک

 

عوامل موثر بر مشخصات منطقه حرارت جوشکاری

۱-حرارت ورودی

هر چقدر حرارت ورودی در جوشکاری بیشتر باشد قطعا وسعت منطقه حرارت جوشکاری بیشتر و میزان درشت دانگی آنها بیشتر خواهد شد. دقت داشته باشید که میزان حرارت ورودی تاثیر مستقیم بر منطقه حرارت جوشکاری دارد.

۲-روش جوشکاری

همانطور که گفتیم میزان حرارت ورودی جوشکاری هر چقدر بیشتر باشد قطعا منطقه حرارت جوشکاری وسعت بیشتری دارد که یکی از عوامل موثر در افزایش حرارت ورودی به نوع فرآیند جوشکاری مرتبط است. در فرآیند های جوشکاری ذوبی همچون جوشکاری الکترود دستی حرارت ورودی بیشتر از نوع فرآیندهای جوشکاری جامد( جوشکاری الکترود تنگستنی) است که باعث افزایش وسعت منطقه جوشکاری می شود.

۳-جنس فلز پایه

جنس فلزات که قرار است روی آنها جوشکاری شود نیز جزو عوامل موثر بر منطقه حرارت جوشکاری است که فلزاتی که ضریب انتقال حرارتی بیشتری دارند به مانند آلیاژهای آلومینیوم و مس نسبت به فلز فولاد از حرارت بزرگتری در منطقه حرارتی جوش برخورداری هستند و از آن طرف در بین  فولادها، وسعت منطقه حرارت جوش در بین فولادهای کربنی بیشتر است.

۴-سرعت جوشکاری

افزایش سرعت جوشکاری باعث کاهش حرارت ورودی می شود که در نتیجه وسعت منطقه حرارت جوشکاری کاهش می یابد با این اوصاف فرآیندهایی که در آن سرعت پیشروی بیشتر است ناحیه متاثر حرارت باریکتری دارند.

۵-درجه حرارت پیش گرم

یکی از مراحل جوشکاری بسته به نوع فلز شامل مراحل پیش گرم می شود که با کاهش میزان دما و زمان پیش گرم عملا وسعت منطقه جوشکاری کمتر می شود.

۶-تعداد پاس جوشکاری

در صورتی که تعداد پاس جوش کمتر باشد عملا حرارت ورودی روی قطعا خیلی زیاد می شود که همانطور که گفتیم باعث افزایش وسعت منطقه حرارت جوشکاری می شود. در واقع در زمان کاهش تعداد پاس جوش عملا قطر ماده پر کننده زیاد و سرعت پیشروی جوشکاری کم می شود و همین باعث افزایش وسعت منطقه حرارت جوشکاری میشود.

۷-ضخامت قطعه

به دلیل افزایش قدرت جذب حرارت در بین قطعات ضخیم تر و به خاطر اینکه سرعت سرد شدن جوش بالا می رود جوشکار برای اینکه اتصالی با کیفیت داشته باشد از پیش گرم جوشکاری استفاده می کند که همانطور که گفتیم پیش گرم فلزات باعث افزایش حرارت ورودی و به طبع وسعت یافتن منطقه حرارت جوشکاری می شود.

۸-شکل طرح اتصال

یکی دیگر از عوامل متاثر بر منطقه حرارت جوشکاری به شکل طرح اتصال مربوط می شود که اگر بخواهیم مثالی ذکر کنیم مثلا در اتصال سپری سه مسیر خروجی حرارت دارد اما در نوع اتصال سر به سر دو مسیر خروجی حرارت وجودد دارد و هر چقدر که راه های فرار حرارت زیادتر باشد باعث سرد شدن سریع محل اتصال می شود و همین منجر به کاهش وسعت منطقه حرارت جوشکاری می گردد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *